Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bossowski_pl/current/wp-content/plugins/falbum/FAlbum.class.php on line 1512
Józef Andrzej Bossowski » Świeże grzyby na szybko

Świeże grzyby na szybko

Są grzyby, które można bardzo szybko przygotować do spożycia. Są tak smaczne i łatwe w przygotowaniu, że pierwsze lądują na talerzu. To rydz, kania, purchawka, gąski (surojadki) czy pieczarki wędrują na talerz zanim przystąpi sie do żmudnej obróbki pozostałych smakołyków.

A jakie jeszcze grzyby można tak szybko przyrządzić?

Grzyby smażone - czas przygotowania 10 minut.
Danie dla 1 osoby.

- 0.30 kg grzybów (jadalnych)
- łyżka masła lub innego tłuszczu
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny.

Grzyby pokroić w plasterki (niezbyt cienkie, a małe mogą być całe) i udusić na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Dodać przyprawy i sok z cytryny.
Wyłożyć na talerzyk i spożywać z białym pieczywem.
Smacznego.

mleczaj rydz To takie kawalerskie danie na szybko. W ten sposób można przygotować grzyby leśne ale też pieczarki z plantacji czy boczniaki.
Tak na zaspokojenie zachcianki, czy danie ekspresowe można przygotować na dowolnym tłuszczu, nawet oleju.
Są jednak pewne grzyby, które wymagają “podejścia z sercem”, a smażenie na maśle daje dodatkowe efekty smakowe.

Takimi grzybami jest np. mleczaj rydz.
Te cudownej urody, o wspaniałym aromacie i smaku grzyby przygotowujemy wyłącznie na maśle. Musimy uważać by grzyby nie były pogniecione, bo tracą swój wygląd (zielenieją chyba ze złości) ale nie tracą walorów smakowych.
Grzyby kroimy w plasterki tuż przed smażeniem i spożywamy natychmiast po usmażeniu.
Te grzyby są aż słodkie (już mi leci ślinka na samą myśl).

mleczaj wełnianka
Przy smażeniu wspaniałych rydzów trzeba uważać by przy okazji nie usmażyć trującego mleczaja.

Mleczaj wełnianka ma widoczną “wełenkę” na kapeluszu i nie ma charakterystycznego pomarańczowego mleczka. No i jest gorzki.

linia

Jeśli mamy tylko kilka grzybków i nie da się nimi najeść. Można z nich zrobić sos i jeść go z kaszą, ziemniakami lub białym pieczywem. Teraz podaję przepis na sos tak po kawalersku, na szybko.

Sos grzybowy:

- około 0.5 kg grzybów leśnych (kilka nawet różnych) - najlepiej maślaki i kozaki, choć i podgrzybki dadzą dobry efekty zawiesistego sosu
- 2-3 łyżki masła (to zależy ile mamy grzybów)
- cebula pokrojona w kosteczkę
- 2-3 łyżki mąki
- 1.5 szklanki wody
- 2-3 kostki bulionu (jak jest)
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, do smaku, a nawet trochę soli czosnkowej jak ktoś lubi

Na dość dużej patelni rozpuścić część masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i grzyby, po chwili trochę wody, i dusić do miękkości 10-15 min.

prawdziwek Odlać sos jaki powstał podczas duszenia, a grzyby z cebulką przełożyć do salaterki.

Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, dodać mąkę, wymieszać i powstanie zasmażka, która zagęści sos.
W wielu domach taka zasmażka jest już gotowa - więc teraz można jej użyć.

Do tej zasmażki wlać uzyskany wcześniej sos z grzybów i mieszać do lekkiego zgęstnienia.

Powoli ogrzewając cały czas dolewać wodę z bulionem (a jak nie ma bulionu to się świat nie zawali).
Jak już utworzy się sos o odpowiedniej konsystencji (lekko zawiesisty) dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.

maślak Sos i grzyby można podawać osobno, ale jak jest ich mało najlepiej połączyć je razem i tak podać na stół.
Kasza gryczana lub jęczmienna albo ziemniaki, a w ostateczności białe pieczywo (pachnąca świeża bułeczka lub bagietka) wypełnią pusty żołądek nawet największego żarłoka.

Tak przygotowany sos może być podstawą innych dań mięsnych i nie tylko. Warto więc poćwiczyć przygotowywanie sosu grzybowego - przyda się to w innych okolicznościach.

Gotowe i teraz delektujemy się aromatem grzybów i ich wspaniałym smakiem.
Kolor nie zawsze będzie atrakcyjny, a to zależy od grzybów. Śmietana jednak wszystko rozbieli.

Przypominam, że najeść się to musimy kaszą bo grzybów nie strawimy. Grzyby tylko ułatwią zjedzenie jej w większej ilości.
Smacznego!

koźlarz babka Tutaj opisałem najbardziej atrakcyjny sos z mieszanych świeżych grzybów leśnych.
Taki sos można przygotować także z grzybów suszonych, z pieczarek (sklepowych), boczniaków czy grzybów leśnych jednego rodzaju.

Nie wszystkie grzyby nadają sie do przygotowywania sosów. Te twarde i suche (kania, gąska, mleczaj rydz) najlepiej spożywać w innej postaci, ale jak musimy to i z tych grzybów zrobimy sos.
Dobry kucharz to ugotuje zupę nawet na gwoździu.

Czekam na sygnały od internautów czy udał się sos według tego przepisu.
A może ktoś zna inny przepis na sos grzybowy?

linia granatowa

2 razy skomentowano wpis “Świeże grzyby na szybko”

  1. Johny napisał(a):

    Robię podobnie, ale prościej. Grzybki z cebulką na podgrzane na patelni masełko, lekko posolone. Duszę do miękkości i dolewam wody, gdy zacznie bulkać dodaję zioła. Na koniec śmietana i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Po chuj grzyby z patelni do salaterki, potem wodę oddzielnie, potem to łączyć… Smak ten sam i bez zbędnych komplikacji. Pozdrawiam

  2. Adriana napisał(a):

    Grzyby pokroić, usmażyć, dodać jajko i jest pyszna grzybowa jajecznica.